NYHET: Nå har han stemplet ut for siste gang

Versjon 3

Det er tirsdag, men ikke hvilken som helst tirsdag, 31. januar 2017. Dette er Erik Holens aller siste dag hos Andresen Askim. Klokken 15.30 presis stempler han ut, skrur av datamaskinen og mobilen. Han tar av treskoene, uniformen og arbeidsbrillene. Et langt arbeidsforhold og arbeidsliv er over. Kollegaene takker og sier farvel. 67-åringen går av med pensjon etter 50 år i samme bedrift. Mens de fleste av oss bytter arbeidsplass mer enn et par ganger gjennom karrieren, gjorde Erik aldri dette. Han var mer lojal enn noen andre. La oss spole 50 år tilbake til der det hele startet.

ERIK2[14442957]

Det er september 1966. 16-åringen fra Kråkstad har bestemt seg for å bilmekaniker. Bjørn Andresen, som eier Follo Bil & Karosseri, tar i mot den unge lærlingen. De neste to årene er læringskurven bratt og Erik tenker ikke på at dette skal bli hans arbeidsplass gjennom hele karrieren. Ferdig som lærling får Erik fortsette som bilmekaniker. På verkstedet jobber han sammen med en annen mekaniker og en formann. I 1970 må han i militæret, men kommer tilbake året etter, like motivert. Allerede her begynner lojaliteten å vise seg, og det gjør også forkjærligheten for Peugeot som er bilmerket han skrur mest på gjennom 1970-tallet.

DSC01134

Tilbake på lunsjrommet siste dag på jobb. Erik spiser lunsj sammen med kollegaene sine for aller siste gang. Noen få ord utveksles og Erik oppfordres til å dele historier fra gamle dager. Erik forteller, men er en mann av få ord. Det regnes også raskt ut at alle kollegaene til sammen ikke har like lang fartstid som Erik i bedriften. Feiringen er allerede unnagjort både i Oslo og Paris i høst. Frankrike er også stedet hvor Erik reiste tre uker på kurs i 1972, noe han husker som rimelig spesielt.

– Vi ble innlosjert på Peugeot-fabrikken. Her spiste vi, sov og hadde undervisning. Vi lærte om nye modeller. Undervisningen foregikk på fransk – et språk få behersket. To tolker oversatte heldigvis. Først fra fransk til engelsk før andremann oversatte til norsk. Noen ord forsvant på veien. Det hadde aldri skjedd i dag.

DSC01078

I 1982 blir Erik tilbudt rollen som kundemottaker. Dette takker han ja til etter litt betenkningstid. Samtidig flytter han fra Langhus til Askim. Tiden går og i 1995 åpnes en ny avdeling i Askim. Erik melder overgang for å komme nærmere hjemstedet. I «Hurrahølet» får han tre roller i starten som kundemottaker for verkstedet, deleansvarlig og teknisk leder. Etter ett par år blir det for mye å gjøre og delelageret blir hovedfokus. I 2005 flytter Follo Bil Askim, som det het den gang, til Sekkelsten. Erik blir med, lojal som han er.

image2015-06-30-120344-5

Daglig leder i Andresen Bil, Christian Andresen, er vokst opp i bedriften og husker godt Erik fra barndommen.

– Jeg husker ham sittende med en hvit frakk og stirre inn i en stor oransje skjerm. Jeg skal være ærlig og si at den gang så syntes jeg han var skummel. Når jeg senere ble kollega så lærte jeg raskt at han er alt annet enn skummel.

Lojalitet var et viktig stikkord i Christians tale til Erik i høst. Her følger et lite utdrag:

For lojalitet handler ikke bare om være et sted over en lang tid. Det handler om hva du gjør det til og hvordan du gjør det i denne tiden. Og du er en medarbeider og kollega som utelukkende bidrar positivt. Du finner løsninger, og det er aldri tvil om du gjør jobben din eller ei. Du har ingen egne agendaer men jobber mot felles mål og det beste for alle. Du er en man kan stole på. En medarbeider, og en faglig dyktig en også, selv om du selv feilaktig tror du er utdatert på «moderne teknologi».

Du er en ekte helt Erik. Du er en person som man respekterer og ser opp til, og bare kan drømme om få til det samme som.

Tilbake til lunsjrommet hvor den halvtime lange lunsjen går mot slutten. – Hvorfor ble du i 50 år?

-Jeg har trivdes hele tiden. Selv om det har vært utskiftninger hele veien har miljøet alltid vært bra. Jeg savner egentlig ingenting.

DSC01118

Kollegaene vil iallefall savne Erik.

– Den mest tålmodige personen jeg kjenner. Jeg har aldri sett han sint. Han har alltid kontroll. Jeg kommer til å savne han, sier Fredrik Opsahl-Engen som også var lærling hos Erik for fem år siden.

Arbeidspulten er tømt og lyset er slukket i delelageret. I morgen er det ikke Erik som skrur det på. Nå skal Erik bruke mer tid hjemme og med familien. Huset trenger også vedlikehold. Kona jobber fortsatt, men når hun har fri legger de ut på tur i bobilen. Tålmodigheten vil neppe bli satt på prøve når de kjører avgårde til Spania, enten denne eller neste sommer. Erik har ikke dårlig tid.

Andresen Bil bruker cookies på din enhet når du besøker vår nettside. Vi forutsetter at du godkjenner at disse plasseres på din enhet om din nettleser godkjenner dette. Vi bruker cookies for å øke brukervennligheten og spare deg for utfylling av informasjon hver gang du besøker andresenbil.no.