Bilhistorie og lokalhistorie

Dette eksemplaret er den første Peugeot 504 som ble solgt av Andresen Bil. Bilen ble registrert på kjøper den 6. juni 1969 hos bilsakkyndige i Drøbak og fikk kjennemerke C-607974. Bilen er således også en av de første 504 som ble levert i Norge. Kjøper var Olav Dag Viken, en kjent personlighet i Ski. Han drev tannlegepraksis i Ski og var også aktiv lokalpolitiker for Venstre. Viken var opptatt av kultur og kunst, og ble selv en anerkjent bildekunstner. Han tegnet blant annet Ski sitt kjente kommunevåpen med tre hestehoder i ring. Viken var også stifter av Ski Kunstforening i 1968. Han var svært opptatt av estetikk, også når det gjaldt biler.

Olav Dag Viken brukte bilen frem til hans bortgang i 1980.  Vikens enke kjørte ikke selv bil og derfor ble bilen stående ubrukt i garasjen frem til 1987. Da ble den solgt til Thor Løkke i Ski, en bekjent av familien Viken med interesse for klassiske biler. Etter noen reparasjoner registrerte Løkke bilen på seg den 19. juli 1888. Skiltene ble imidlertid innlevert to måneder senere og bilen ble satt bort og lagret.

Drøyt 15 år senere ønsker Løkke å kvitte seg med bilen på grunn av mangel på lagerplass, og tilbyr sin tidligere kollega Arne Bødker å overta bilen. Bødker takker ja og frakter bilen hjem til Drøbak, hvor den blir satt til lagring. I 2015 ønsker Bødker å starte opp bilen for første gang siden 80 tallet. I den forbindelse tar han kontakt med Andresen for å undersøke mulighetene for å skaffe reservedeler. Når Rune Andresen får tips om at 504‘n etter Viken fortsatt eksisterer tar han umiddelbart kontakt med Bødker, som allerede var Peugeot-kunde hos Andresen, og de blir enige og Andresen Bil kjøper tilbake bilen de solgte ny 46 år tidligere.

Til tross for at bilen var komplett og tilsynelatende i brukbar stand, ble det høsten 2018 igangsatt en omfattende restaurering som ble ferdig 50 år etter den var ny.


Merke
Peugeot
Type
504 Berline
Årsmodell              1969
Motor
XM - 1.8l, 4 sylindre, 87hk
Første eier Olav Dag Viken, Ski
Nåværende eier Andresen Bil AS

Første eier: Olav Dag Viken

Tannlegen, politikeren og billedkunstner

Olav Dag Viken var en kjent norsk tannlege, politiker og bildekunstner som ble født den 8. august 1905 i Jølster.

I 1930 fullførte han sin tannlegeutdannelse i Oslo og flyttet samme år til Ski. Tannlege Viken begynte sin praksis i Rutheimgården i Ski og flyttet senere til Løkkegården i 1962.

Viken var en aktiv politiker og satt i flere perioder som fast representant i Ski kommunestyre for partiet Venstre. I 1968 stiftet Viken Ski Kunstforening. Han sto selv bak flere større kunstverk som blant annet en byste av komponisten Anders Viken som står ved Skei Hotell i Jølster. Viken var også kunstneren som konstruerte og tegnet Ski sitt kommunevåpen med tre hestehoder i ring.

Viken hadde Peugeot som sitt favorittbilmerke og kjøpte en av de første Peugeot 504 som kom til Norge av Andresen (Follo Bil & Karosseri) i 1969. Bilen er i dag restaurert og en del av Andresen sin bilsamling.

Olav Dag Viken døde 9. august i 1980, dagen etter sin 75 års dag.


Hjemkomsten

Innerst i en av Drøbaks mange gamle tregarasjer står den -  den første Peugeot 504 solgt av Andresen Bil. Tiden har satt sine spor, men utover en skade på venstre baskjerm er bilen tilsynelatende komplett og i fin stand til å ha stått mer eller mindre ubrukt de siste 35 årene. I dag, den 28. april 2015, skal bilen endelig få komme hjem!

Veien hjem til Andresen Bil er ikke lang og bilens settes på lagring i påvente av restaurering. Målet er at bilen skal stå klar til sin egen 50 årsdag i 2019, samme året som etterkommeren og nye Peugeot 508 skal lanseres, og 50 år etter Peugeot 504 ble kåret til Årets Bil i Europa.

Restaureringen

Det er tradisjon ved Andresen Bil sitt Bilskadesenter at lærlinger innen Bilskadefaget og Billakkererfaget, som en del av sin læretid, får muligheten til å sette i stand en av bedriftens historiske biler.

Målet er ikke alltid at bilen skal se ny ut, men at den skal være autentisk og representabel og i en så god kosmetisk og teknisk stand at den kan vises frem som en del av bedriftens historie. Normalt sett innebærer dette arbeidet at bilene demonteres for utvendig lakkering og at det utføres de nødvendige, men små, karosserireparasjoner. Dette var også planen for vår Peugeot 504 Berline, men det skulle fort vise seg å bli vesentlig mer omfattende og en jobb for ikke bare lærlingene alene...

Når demontering av bilen påbegynnes 10. april 2018 blir det fort avdekket omfattende rustskader flere steder på bilen, også i bilens bærende konstruksjoner. Det må dermed tas et valg på om man skal sette bilen sammen igjen og la den forbli i samme stand som da den ble hentet i Drøbak, eller om man skal la bilen gjennomgå en full restaurering og plukkes helt ned, repareres, og bygges opp igjen del for del.

Valget falt på en full restaurering utført av Andresen Bil sine dyktige medarbeidere.

504demontering.jpg
504rustenbakskjerm.jpg
Venstre bakskjerm viser seg å ha vært reparert for en skade tidligere og er spist opp av rust. Både skjerm og innerskjerm trenger omfattende reparasjoner.
504rustengulv.jpg
Begge kanaler har store rustangrep, både utvendig og innvendig. Innvendig er også gulvet mer eller mindre borte flere steder.
504tilsyrebading2.jpg
Den 31. august 2018 er bilen demontert ned til hver minste del karosseriet og alle løse karosserideler blir sendt til syrebading for å gjerne gammel lakk og understellmasse. Og aller viktigste; den fjerner også all rust, både den som er synlig og den som gjemmer seg i hulrom.
504syrebadet.jpg
13. oktober 2018 er karosseri og karosserideler tilbake fra syrevask. Alt av lakk og rust er nå borte og man ser nå det fulle omfanget av rustangrepene. Det må gjøres omfattende reparasjoner før bilen er klar til lakkering.
504sveisegulv.JPG
Det store arbeidet med å reparere alle rustskader er i gang. Frontseksjon og innerskjermer foran har man klart å få tak i nye fra Europa, men kanal, gulv og bakskjemer må lages og tilpasses fra bunn av.
504-frontjig.jpg
Ordentlig håndverk tar tid og det nytter ikke å ta snarveier. For å sikre at alle åpninger mellom karosserideler blir korrekte ble det laget en egen frontjig som ble brukt når rustne karosserideler ble skiftet ut. På de fleste av dagens moderne biler er frontseksjonen skrudd og kan justeres underveis, men på Peugeot 504 er alle deler sveiset med stor nøyaktighet.
504-til-lakk.jpg
En milepæl! Mandag 10. desember 2018 er det nøyaktig åtte måneder siden bilen ble påbegynt, og reparasjon av rust og skader på karosseriet er nå ferdig! Bilen rulles nå inn i lakkverkstedet hos Andresen Bil sitt Bilskadesenter for neste fase.

Før det endelige resultatet ved lakkering ligger det mye grunnarbeide bak for et perfekt resultatet, og lakkeringsarbeidet vil foregå i flere faser.

Først grunnes hele karosseriet og det lakkeres i bilens farge både innvendig, i hjulhus og under bilen.

Neste steg er prøvemontering og tilpasning for å sikre at passform og åpninger er korrekte på alle karosserideler, slik at man unngår å skade disse ved tilpasning etter lakkering.

Tilbake på lakkeringsverkstedet grunnes bilen utvendig etter nødvendige justeringer er gjort, og motorrom lakkeres også i korrekt farge.

Til slutt lakkeres det utvendig i bilens originale farge. Vi tør påstå at bilen nå er bedre og penere lakkert enn når den forlot samlebåndet på fabrikken!


504grunnet.jpg
504tilpassefront.jpg
Alle karosserideler er justert etter første runde på lakkverkstedet.
504grunnet2.jpg
Motorrom er lakkert og bilen er primet og klar for utvendig lakkering.
504ilakkboks.jpg
Siste runde i lakkboksen og bilen har igjen fått tilbake sin egen farge!
[Kommer: Video av lakkering]
504drivverk.jpg
Samtidig som karosseriet har vært på lakkeringsverkstedet har arbeidet pågått med å restaurerer understellet. Slitasjedeler skiftes ut og rustskader utbedres, slik at bilen skal se like bra ut fra undersiden som sett ovenfra.
504ekteskap.jpg
Når karosseriet skrus sammen med understellet på bilfabrikkene blir dette kalt for "Ekteskapet". 23. april 2019, ett år og 13 dager etter arbeidet ble påbegynt, og kun tre timer etter karosseriet er ferdig lakkert, er karosseri og understell igjen blitt en!
504image4.jpg
Etter 15 måneder og mer enn 1.000 arbeidstimer er vår Peugeot 504 Berline ferdig restaurert og kan vises frem i vår utstilling i juni 2019!
504og508.jpg
Fredag 18. oktober 2019 avdukes bilen offisielt sammen med sine 50 år yngre søsken, Peugeot 508 Coupé og 508 SW, på Ski Storsenter.

«European Car Of The Year» 1969

paris-motor-show-1968.jpg

Peugeot 504 ble vist til publikum første gang på bilutstillingen i Paris høsten 1968 og modellen fikk spesielt stor oppmerksomhet for moderne utseende og høyt komfortnivå, noe som resulterte i tittelen «European Car Of The Year» i 1969.

Norsk presse skamroste nye Peugeot 504. Over 100 biler ble solgt før de første eksemplarene hadde ankommet i Norge. Etterspørselen ble så stor at importøren Bertel O. Steen måtte kvotefordele biler til forhandlerne, noe som førte til leveringstid på 3-4 måneder i enkelte distrikter. Prisen var kr 37.500. Soltak var ekstrautstyr.

Peugeot 504 ble produsert i Europa frem til 1983, og pick-up varianten var også i salg frem til 1993 i Europa. Men i Afrika var modellen i produksjon og salg helt frem til 2006(!), og Peugeot 504 omtales ofte som "Afrikas arbeidshest" da den ble kjent for å være ekstremt robust og holdbar. Bli derfor ikke overrasket om du vil sitte i en Peugeot 504 Taxi skulle du besøke Egypt!

I tilegg til Berline (sedan), som vår Peugeot 504, ble en rekke andre varianter tilgjengelig gjennom årene. Break (stasjonsvogn), Familiale (seks seters stasjonsvogn), Commerciale (varebil), Pick-up og designperlene Coupé og Cabriolet.

Totalt ble Peugeot 504 produsert i 3,7 millioner eksemplarer og den begynner å bli et sjeldent syn i Europa da mange eksemplarer er eksportert til Afrika.

504-break.jpg
Peugeot 504 Break
504-coupe.jpg
Peugeot 504 Coupé
504-cabriolet.jpg
Peugeot 504 Cabriolet
504-pickup.jpg
Peugeot 504 Pick-up

Ta også en titt på noen av Peugeot 504 sine etterkommere...:

Neste
Forrige

Peugeot 508 PSE SW

Drivstoff

2023

Nybil

Effekt

Bensin hybrid

360 HK

Km. Stand

Automat

4x4

Bilens pris

  832 501,-

Månedspris

  6 565,-

Se finansieringsforslag

Peugeot 508 PSE sedan

Drivstoff

2023

Nybil

Effekt

Bensin hybrid

360 HK

Km. Stand

Automat

4x4

Bilens pris

  805 600,-

Månedspris

  6 358,-

Se finansieringsforslag


Andre artikler om Peugeot 504: